Шал, Шевица и Винсент Ван Гог

rose and pepper slider

Шал, шевица и Винсент ван Гог” – това е щастливото заклинание, което предопределя предприемаческата съдба на Светлана Суркова и нейната дъщеря Александра. Двете са основатели на модния бранд „Rose&Pepper” и днес успешно произвеждат шалове и бандани със стилизирани дизайни от принтове на традиционни български шевици и орнаменти.

Идеята за този бизнес спохожда Светла при едно от посещенията ѝ в Истанбул, когато изпитва възторг от огромното количество шалове с източни орнаменти, продавани по пазарите на най-големия град в Турция. „Тогава си помислих, че българската шевица е толкова прекрасна, че трябва да се носи върху шал, като съвременен аксесоар”, разказва ни живеещата във Варна рускиня.

С изненада научаваме, че след посещението си в музея на Винсент ван Гог в Амстердам, Светлана и Александра решават да добавят към продуктите си и бандани за глава, които могат да бъдат поставяни по дванадесет различни начина. Там те са вдъхновени от нежните багри в картините на един от най-великите художници в историята на eвропейското изкуство.

Водени от любовта си към България, в продължение на една година, Светла и екипът ѝ проучват традиционни български шевици, за да изберат най-подходящите за техните шалове. Важна част от подготвителния период на бизнес стратегията e бил процесът по разработване на търговската опаковка, която да подчертава дизайна на шаловете и банданите с марка „Rose&Pepper”.

Основателката на бранда ни разкрива, че „процесът на производството на продуктите се състои от селекция и адаптация на традиционни орнаменти. След това група дизайнери и български етнограф, под ръководството на арт директор Наталия Худякова,трети собственик на „Rose&Pepper“ и арт директор, създава десена за шала или бандана. Елементите се събират в изделия, печатат се и минават тестови продажби. Ако са успешни, тогава започваме масовото им производство във фабрика в град Пловдив”.

Огромната любов към България, към шевицата и българските традиции вдъхновяват Светла да създава нови и нови дизайни с български орнаменти. „Понякога не ми вярват, че съм рускиня. Имах клиентка, която ме нарече рускиня с българско сърце”, разкрива ни тя с въодушевление и ни кара да изпитваме гордост, когато се докоснем до красивите шалове в шоурума ѝ в София.

Наистина, в шевиците изобразени в продуктите на „Rose&Pepper” е закодирана мистика, която може да предопредели съдбата на всеки, който си купи от тях. Може би за това към шаловете и банданите има интерес от цял свят. Най-продаваните модели шалове и бандани с тази марка можете да откриете в категория „Мода” на онлайн магазин www.bgstandard.eu.

Истинско признание за труда на Светлана Сукова и нейния екип е класирането им на полуфинал на 14-ти Български Модни Награди 2018г. Този приз прави марката „Rose&Pepper” още по-разпознаваема и търсена на модния пазар.

Автор: Георги Кардашев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *