Българският Пинокио се казва Кокалчо

колаж със снимки на скелет направен от прежда

Кокалчо е скелет с органи направен изцяло от прежда, а негов създател и вдъхновител е „Момичето с куката”. Зад този псевдоним стои Генка Гуленова-Янева от София, която от 2015 година насам намира успокоение от натовареното ежедневие на майка и работеща жена в плетенето.

плетени от прежда органи

Фотограф: Савина Дилова

Истинската страст към плетенето се родила, когато нейна приятелка я помолила да изплете човешки скелет за любознателния й син. „Това беше огромно предизвикателство и истинска школа за моите плетачески умения. Отне ми три месеца да го направя – четене на анатомия, гледане на хиляди снимки, за да стане максимално съразмерен и близък до реалността. Бавно се появяваха орган след орган”, разказва ни Генка.

Подобно на героя Пинокио, създаден от писателя Джани Родари, Кокалчо заживял свой собствен живот още в първите минути от своето съществуване. „Около месец на съпруга ми му се наложи да споделя дивана с Кокалчо, а от дъщеря си едвам го опазих. Когато финално го наредих на дъската за гладене и излязох за две минути от стаята, като се върнах, го намерих с пачка и слънчеви очила”, допълва с въодушевление момичето с куката.

Скелет от прежда

Фотограф: Савина Дилова

Любовта към децата вдъхновява Генка Гуленова да плете красиви детски шапки и шалове, играчки, и книгоразделители. Точно защото плете предимно за деца, водещото при избора й на прежди е те да са със сертификат за екологично производство OEKO-TEX®. „Понякога дори самото плетене отнема по-малко, от колкото изборът на най-подходящата прежда”, споделя създателката на Кокалчо и ни разкрива, че понякога влага нестандартни материали в плетивата си, като рибарска корда например.

Всъщност всеки любител на преждата може да намери нещо полезно за себе си с бранда „Момичето с куката”. От красиви плетени брошки и чанти за майките, през плетени поставки за чаши за татковците, до изплетени в цветовете на дъгата одеяла за цялото семейство. Всички тези продукти можете да поръчате от онлайн магазина www.bgstandard.eu, като срокът им за изработка и доставка отнема от 3 до 7 дни, в зависимост от модела.

Кокалчо - плетен скелет, направен от прежда

Фотограф: Савина Дилова

Сигурни сме, че всяко от тези плетива, излязло от ръцете на Момичето с куката, ще ви носи радост, както в студените зимни дни, така и през лятото. Повярвайте ни! Да ни порастнат носовете, ако лъжем!
Вероятно се питате какво е станало с Кокалчо?

Казват, че плетеното му сърце затуптяло силно още щом го зърнал любознателният син на приятелката на Генка. И до днес Кокалчо е негов верен приятел и спътник в света на човешкото познание.

Автор: Георги Кардашев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *